Omgeving

 

Mechelen ligt in het zuidelijkste puntje van Limburg.

De oorsprong van het dorp ligt ongeveer rond het jaar 1200.

De omgeving bestaat uit vele gehuchten met monumentale panden waaronder vele rijksmonumenten. De kenmerkende holle wegen en wandelpaden verbinden de omliggende dorpen en gehuchten met elkaar.

Het vakantiehuis is gelegen in het gehucht de Helle (lokaal beter bekend volgens de dialectbenaming i gen hil).

Dit rond 1700 gebouwde gehucht bestaat uit diverse vakwerkboerderijen die op de lijst van rijksmonumenten voorkomen en tevens vallen onder het beschermd dorpsgezicht.

Door de hogere ligging van de Helle heeft u een uniek uitzicht over het gehele geuldal tussen de dorpen Mechelen en Epen, en de omliggende bebossing en heuvels. Langs de loop van de geul vindt u nog diverse karakteristieke watermolens waarvan er nog enkele in bedrijf en te bezichtigen zijn.

Ook kijkt u vanuit het vakantiehuis uit op een van de bekendste en best bewaarde gehuchten van Limburg te weten ’t Höfke. Dit is een verzameling van achttiende eeuwse vakwerkboerderijen gelegen temidden van bloemrijke graslanden.

Direct langs het vakantiehuis lopen diverse wandel- en fietsroutes die u door het heuvelland voeren. Ook het aangrenzende stiltegebied dat strekt tot aan het Vijlenerbos is een verademing voor natuurliefhebbers.

Natuurlijk kunt u tijdens uw wandel- of fietstocht even uitrusten en genieten op één van de vele terrassen, want in de directe omgeving bevinden zich een keur aan eet- en drinkgelegenheden alwaar u kunt proeven van de typerende “Bourgondische” Limburgse levensstijl.

In de dorpskern van Mechelen bevinden zich naast diverse cafés en eetgelegenheden ook een supermarkt, bakker, slager en VVV-kantoor/postkantoor.

Door de centrale ligging in het heuvelland is het tevens een ideale uitgangsplek voor dagtrips naar het Drielandenpunt, Maastricht, Valkenburg aan de Geul of het aangrenzende België en Duitsland.